Járványmegelőzés a közintézmények számára

intezmeny

A lakosságot megfertőző kórokozók okozta járványok minden nyilvános létesítmény számára állandó és súlyos kockázatot jelentenek. A betegség elterjedésének megakadályozása az intézmény kockázatkezelési gyakorlatának folyamatos részét képezi. A kórokozók fertőzést okozó átvitelének kockázata jelentősen alacsonyabb lehet egy nem egészségügyi intézményben, mint az egészségügyi környezetben, de a korlátozott formális vizsgálat (azaz a jól megtervezett tanulmányok, amelyeket a szakmai folyóiratokban publikálnak) megnehezíti a kockázat számszerűsítését a nyilvános létesítmények esetében, amely hatással van a fertőzések megelőzésére elkülönített erőforrásokra.

Járvány esetén az egészségügyi intézmények felkészültek a betegség kezelésére, és általában nem kell megváltoztatniuk jól bevált gyakorlataikat. Még világjárvány esetében is az egészségügyi szakpolitikáknak érvényben kell lenniük a betegség terjedésének megakadályozása érdekében. A nem egészségügyi intézmények esetében azonban, mivel a fertőzés megelőzése nem mindig prioritás, hiányozhat a megfelelő szaktudás és erőforrások egy járvány, világjárvány, vagy aggodalomra okot adó új kórokozó esetén.

Ez a dokumentum azért készült, hogy segítse a nem egészségügyi nyilvános intézményeket egy járvány esetleges kitörésére való felkészülésükben. Bár nem terjed ki minden olyan részletre, amely potenciálisan releváns lehet, például az áramszünetek, az ivóvíz, az étel, a szennyvízelvezetés és a szemétgyűjtés, vagy a munkaügyi kérdésekre (például ha nincs elég egészséges személyzet az intézmény működtetéséhez), amely szempontok könnyen a létesítmény bezárásához vezethetnek, a jelen útmutatóban szereplő ajánlások kifejezetten az intézmény környezetéből eredő lehetséges fertőzésekre irányulnak, feltételezve, hogy a létesítmény egyébként működőképes maradhat.

A felkészültségi szint értékelése

Kockázatértékelés/tervezés

A legjobb fertőzésmegelőzési programokat a válságok előtt dolgozzák ki. Egy rendszeresen értekező és a létesítményre vonatkozó döntések meghozatalára felhatalmazott csoport rendelkezései kulcsfontosságúak az esetleges hiányosságok azonosítása szempontjából azzal összefüggésben, hogy a létesítmény hogyan reagálna a konkrét kihívásokra. A létesítmény kockázatértékelése után a csoportnak ajánlásokat kell tennie, amelyek vonatkozhatnak a létesítmények módosítására, például kézmosó állomások telepítésére vagy a további fertőzésmegelőzési készletek tárolóhelyének bővítésére, illetve bármire, amire még szükség lehet. Ezek a módosítások időt vesznek igénybe, ezért kell a tervezést a járvány kitörése előtt elkezdeni. Az ajánlások vonatkozhatnak a kiegészítő fertőtlenítőszerek, fertőtlenítő törlők, kézhigiéniai termékek, arctörlő kendők, WC-papír, valamint a járvány kitörésekor felhasználandó további szemetesek és szeméttartály-bélések beszerzésére is.

Higiénés terv (termékek, folyamatok és eszközök)

Mivel a piszkos felületeket érintő tiszta kezek negatív hatással vannak a kézhigiéniára, a fertőtlenítőszerek, tisztítószerek és tisztítóeszközök (törlőkendők, aeroszolos palackok stb.) megfelelő választéka és rendszeres használata fontos részét képezi a mindennapi üzemeltetésnek és a járványra történő felkészülésnek. Egy járvány kitörése vagy egy aggodalomra okot adó új kórokozó megjelenése esetén szükség lehet a tisztítószerek lecserélésére vagy a végrehajtandó takarítás mennyiségének növelésére. A takarítási folyamat kiértékelhető annak meghatározása érdekében, hogy a kulcsfontosságú felületeket azonosították-e, és azon, hogyan tisztítják meg azokat. Meg kell határozni és be kell szerezni a szükséges takarítóeszközöket, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak.

További készletek felhalmozása

Egy járvány kitörése vagy egy aggodalomra okot adó új kórokozó megjelenése esetén a létesítmény felkészülésében mindenképpen segít annak ismerete, hogy milyen készletekre lesz szükség, illetve mennyi lesz a felkészülési idő. Ez magában foglalhatja a fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, kézhigiéniai termékek, eldobható ablaktörlők, papírtörülközők, szemétkosarak, WC-papír, extra hulladékgyűjtők, palackozott víz, kesztyű, köntös, maszk stb. további készleteinek előzetes beszerzését. A tervezési folyamatnak meg kell határoznia, hogy előreláthatóan mire lesz szükség, és mennyi kiegészítő megrendelést kell leadni.

A személyzet képzése

Az alkalmazottaknak számos területen lesz szükségük képzésre, ideértve a megfelelő tisztítási és fertőtlenítési eljárásokat, az egyéni védőeszközök (PPE) használatát, valamint a kiömlött vér és a testfolyadékok feltakarításának módszerét. Az előzetes előkészítés és képzés minimálisra csökkenti az átállási időt járvány idején.

Látogató / vendégkommunikációs anyagok

Ha egy létesítmény azt szeretné, hogy ügyfeleik / vendégeik bizonyos cselekvéseket hajtsanak végre, például használjanak alkoholos kézfertőtlenítő gélt, akkor az előkészített jelzések, kilincsre akasztható cédulák, megállítótáblák és egyéb kommunikációs anyagok elősegítik a jogszabályi megfelelést és professzionális megjelenést kölcsönöznek a felhasznált anyagok számára.

Kézhigiénia

A kórokozók elterjedésének megakadályozása a legegyszerűbb és leginkább költséghatékony módszer a gyakori kézmosás. Az egészségügy területén végzett kutatások eredményei alapján a kézhigiéniához való hozzáférés a legjobb előrejelzése arra, hogy az emberek gyakran mosnak-e kezet. Gondoskodjunk arról, hogy az (antiszeptikus) kézhigiéniai termékek elfogadható szintű hatékonysággal bírjanak az aggodalomra

okot adó kórokozókkal szemben, és hogy a személyzet és a látogatók / vendégek számára kényelmesen legyenek kihelyezve a létesítmény területén. A megfelelő feliratok javíthatják a kézhigiéniás előírások betartását is.

Vér és testnedvek feltakarítása

A kórokozóknak a személyzet akkor van leginkább kitéve, amikor a vendégek kiömlött vérét, illetve testnedveit kell feltakarítaniuk. A személyzetet ki kell képezni a megfelelő eljárásokra és a PPE megfelelő használatára.

Légúti higiénia

A személyzet és a látogatók / vendégek rendszeresen fertőznek meg másokat a nem megfelelő légúti higiénia révén. Javasoljuk, hogy tegyünk ki olyan feliratokat és ábrákat, amelyek arra ösztönzik az alkalmazottakat és a látogatókat, hogy könyökhajlatukba (nem pedig a kezükbe) köhögjenek és tüsszentsenek. Javasoljuk a papír zsebkendők használatát, azok egyszeri használat után történő eldobását és az ezt követő kézmosást.

A személyzet személyes higiéniája

A személyzetet biztatni kell a mindennapi tisztálkodásra, arra, hogy minden nap tiszta egyenruhát vegyenek fel, gyakran mossanak kezet, rendszeresen és megfelelően oltassák bemagukat, illetve végezzenek el lehetőleg minden, a létesítmény higiéniáját javító eljárást. Ezen gyakorlatok közül sok beágyazható az emberi erőforrásokkal kapcsolatos szakpolitikákba.

Vakcináció

Ahol lehetséges, a munkavállalók védőoltásainak biztosítása és / vagy megkövetelése segíti a személyzet védelmét és megakadályozza a kórokozók átvitelét a vendégekre / ügyfelekre. Számos ország egészségügyi intézményei abban az irányban haladnak, hogy alkalmazottaikat minden évben beoltatják influenza elleni védőoltással. Ösztönözzük ezt más ágazatokban is, ahol ez praktikus, hogy csökkentsük a személyzet megbetegedésének, illetve annak kockázatát, hogy az ügyfelek / vendégek fertőzzék meg a személyzetet.

Személyi védőfelszerelés (PPE)

A munkavállalóknak az adott kórokozóktól függően védőkesztyűre, védőköpenyre, védőmaszkra és védőszemüvegre van szükségük. A létesítményterv többi eleméhez hasonlóan ezt is előre meg kell fontolni, hogy ne merüljön fel kérdés a PPE használatával kapcsolatban. A munkavállalóknak szükségük lesz az egyéni védőeszközök használatával kapcsolatos képzésre, ideértve az egyéni védőeszközök megfelelő fel- és levételét, valamint a kézhigiéniát a PPE használata előtt és után.

A jogszabályi megfelelőség ellenőrzése és kivizsgálása

Számos egészségügyi intézmény rendelkezik a kézhigiénia, a felülettisztítás és az egyéni védőeszközök használatának ellenőrzésére létrehozott programokkal. Ilyen módon nemcsak az irányelvek megfogalmazásáért, hanem azok nyomon követéséért is felelősséget vállalnak. Még a nem egészségügyi intézményekben is helyénvaló lehet mérlegelni a megfelelőség-ellenőrzés és a rutinszerű ellenőrzések alkalmazását annak biztosítása érdekében, hogy a munkavállalók az elvárt módon teljesítsenek.

Összefoglalás: A járvány kitörésekor a rendelkezésre álló idő kulcsfontosságú szempont. A megfelelően előkészített tervezésleegyszerűsítheti a járványra reagálás folyamatát, és elfogadható szintre csökkentheti a kockázatot. 

Tekintse meg fertőtlenítőszer kínálatunkat itt!

Forrás: diversey.com

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!

Log in

create an account

A weblap cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény elérése céljából. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja tiltásukat.