Biztonságos épületek program

biztonsagos epuletek 1

A koronavírusokról és burokkal rendelkező CoVid-19 vírusról

Mi az a koronavírus? 

A koronavírusok (CoV) a vírusok egy nagy családja, amelyek nevüket a felületükön található koronaszerű tüskékről kapták. Általában enyhe lefolyású, vagy közepesen súlyos felső légúti megbetegedést okoznak, de súlyosabb fertőzések, például tüdőgyulladás és más alsó légúti fertőzéseket is a számlájukra írhatók. Bizonyos koronavírusok átterjedhetnek az állatokról az emberekre. Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az új koronavírus másodlagosan, emberről emberre is terjed. 

 

Miben különbözik ettől a CoVid-19 vírus? 

2019 decemberében az új koronavírust több száz emberben mutatták ki a kínai Wuhan városában, akiknek többsége ugyanazon a városi halpiacon járt. 

Ekkor a fertőzöttek többségénél enyhe tünetek jelentkeztek, de egy részük tüdőgyulladást kapott. A halálozási arány az eddigiek alapján alacsonyabb, mint más koronavírusok esetében. A megfertőződött betegek 10-20%-a került kórházba súlyosabb szövődményekkel. 

Összehasonlításképpen: a SARS-CoV halálozási aránya 9,6% volt (a fertőzött emberek 9,6% -a halt meg a betegségben), míg a MERS-CoV mortalitása 34,5% volt.

Járványmegelőzés

Nehéz megjósolni bármely betegség vagy járvány kitörését, különösen akkor, ha nagyszámú ember gyűlik össze, lényegében egymás közvetlen közelében. Éppen ezért a felkészültség a legfontosabb tényező. Az óvintézkedések és a megfelelő erőforrások helyszíni rendelkezésre állása a betegségre való gyors reagálás lehetővé tétele érdekében valódi különbséget jelenthet néhány elszigetelt eset és egy tomboló járvány között. Egyértelmű, hogy a járványokat sokkal nehezebb ellenőrizni, és a vállalkozások számára is rendkívül költségesek. Ezért is jobb a megelőzés, mint a gyógyítás.

Mi a fertőzés?

A fertőzéseket úgynevezett kórokozók, mint például baktériumok, vírusok, élesztők vagy gombák okozzák. Eltarthat egy ideig, amíg a mikrobák annyira szaporodnak, hogy a betegség tünetei jelentkezzenek, ami azt jelenti, hogy a fertőzött személy akaratlanul is terjeszti a betegséget a lappangási idő alatt. Ám a legtöbb fertőző betegség esetében a fertőzött személyek jó eséllyel akkor produkálják a tüneteket, amikor a legnagyobb az esélye, hogy másokat is megfertőzzenek. A fertőzés különálló esetei gyorsan járvánnyá alakulhatnak, amelyeket nagyon nehéz kordában tartani, és amelyek rendkívül károsak az egészségre és az üzleti életre egyaránt. A munkáltatók felelőssége, hogy biztonságos munkahelyet biztosítsanak alkalmazottaik és vendégeik számára, amely magában foglalja a megfelelő fertőzésellenes eljárások bevezetését is. Vannak azonban olyan óvintézkedések is, amelyeket az esetleges járvány kockázatának csökkentése érdekében is végre lehet hajtani, és amelyek javíthatják az ellenőrzés lehetőségeit, amikor valóban kitör a járvány.

Hogyan terjednek a fertőzések?

A kórokozók sokféle módon terjedhetnek, és a különféle átviteli módok megismerése segít munkatársainknak a fertőzés elleni jó gyakorlatok bevezetésében. A koronavírusok a légúti váladékok tüsszentéskor-köhögéskor akár két méterre is eljutó cseppecskéiben vannak jelen, ami azt jelenti, hogy a kórokozó érintéssel és cseppfertőzés útján is átadható. Cseppfertőzés esetén a fertőzött folyadékcseppeket a fertőzött személy üríti (például köhögéssel és tüsszentéssel). Ezek a cseppek gyorsan megtelepednek az arra alkalmas felületeken. Ebből adódóan az orrnyálkahártya- és torokváladékkal szennyezett bőr- és egyéb felületek nagyban hozzájárulnak a fertőzés terjesztéséhez. Az ilyen módon terjedő fertőzések többek között a következők:

  • Megfázás
  • Influenza
  • Koronavírus

Fertőzött tárgyak, emberek vagy élelmiszerek: 

A keresztfertőzés a kórokozókat az egyik szennyezett helyről a másikra viszi át. Ha valaki rosszul van, vírusokat, baktériumokat vagy parazitákat hordozhat. Ezen kívül a fertőzött személynek nem kell láthatólag rosszul lennie ahhoz, hogy a testében kórokozót hordozzon. A kórokozók átvitelének megakadályozásakor különös figyelmet kell fordítani a kéz- és a különféle felületek higiéniájára .Az ilyen tárgyak és felületek a következők lehetnek:

  • Csaptelepek
  • WC-öblítők
  • Asztallapok
  • Telefonok
  • Kilincsek

A vírus terjedésének megakadályozása járvány idején

Hogyan lehet a fertőzéseket kordában tartani?

 A fertőzések megelőzhetők vagy ellenőrizhetők a fertőzés terjedési lehetőségeinek csökkentésével. Ez az alapvető fertőzés-ellenőrzési gyakorlatok elfogadásával érhető el.

 Alapvető fertőzés-ellenőrzési gyakorlatok

 A jó fertőzés-ellenőrzés azzal kezdődik, ha feltételezzük, hogy mindenki potenciálisan fertőző, illetve a mindenkor hatályos eljárások betartásával. Az alábbi útmutatások a fertőzés terjedésének csökkentésére jöttek létre: 

Kézhigiénia 

A hatékony kézhigiénia a legegyszerűbb intézkedés, amelyet a kórokozók elterjedésének megakadályozása ellen tehetünk. Az alábbi esetekben a jól bevált módszerek alkalmazásával gondoskodjunk a megfelelő kézhigiéniáról: • Amikor látjuk, hogy koszos • Éppen most használtuk a WC-t • Ételt szeretnénk készíteni • Most fejeztünk be valamilyen piszkos munkát (pl. kivittük a szemetet) • A tenyerünkbe tüsszentettünk • Stb. Minden más alkalommal a kézfertőtlenítés is megfelel. A kézmosás helyes kézhigiénés módszerei a jelen dokumentum végén tekinthetők meg 

Különleges helyzetek 

Sebkötözés: A bőrsérülések kiváló lehetőséget kínálnak a kórokozók számára a testbe való bejutásra. A vágásokat, égési sérüléseket, gyulladásokat vagy egyéb nyitott sebeket vízálló kötszerrel kell bekötni. 

Vér és más testnedvek kiömlése: rendkívüli óvatossággal járjunk el vér, vagy más kiömlött testnedvek feltakarításakor. A közintézményekben a közegészség védelme érdekében fertőtleníteni kell az olyan felületet, amelyre valamilyen testnedv ömlött ki. A vonatkozó eljárásnak a szennyeződésmentesítés során is meg kell tudnia védeni a munkavállalót. 

Légúti higiénia: Kizárólag papír zsebkendőbe, vagy a könyökhajlatunkba köhögjünk, vagy tüsszentsünk. A használt papír zsebkendőt megfelelő módon ártalmatlanítsuk, majd ezt követően azonnal mossunk kezet. 

Járvány kitörésekor ajánlott mosási gyakorlatok 

Az ágynemű kezeléséhez és válogatásához kövessük a CDC útmutatásait. * A mosodai eljárás során előnyben kell részesíteni a hővel történő fertőtlenítést a helyi előírásokkal összhangban. Ezek országonként különböznek, de a legbiztonságosabb ajánlások a következők: • 1. hőkezelési eljárás: 85 oC 15 percig • 2. hőkezelési eljárás: 90 oC 10 percig • 3. hőkezelési eljárás: 70 oC 25 percig ** Illetve • Kövessük a CDC által ajánlott folyamatot* • Használjunk egy helyileg engedélyezett tisztító- / fertőtlenítőszert, és kövessük a szükséges vegyi-hőkezeléses mosási eljárást. 

* A CDC (Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) ajánlásai szerint. A CDC az USA vezető nemzeti közegészségügyi intézménye. ** A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlásai szerint.

A gyakran érintett felületek tisztítása a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében

A tisztítás és fertőtlenítés csökkenti a járványok kitörésének kockázatát. Az összes területet a szokásos eljárásnak megfelelő gyakorisággal tisztítsuk és takarítsuk. 1. Vezessünk be minél szigorúbb kézhigiéniai előírásokat 2. A gyakran érintett felületek célzott fertőtlenítéséhez használjunk fertőtlenítőszert 3. A kiömlött vért, vagy más testnedveket azonnal takarítsuk fel 

Magas kockázatú területek A fertőzés kockázatának különösen kitett területeket rendszeresen kell takarítani a kórokozók elterjedése elleni védelem érdekében. Bizonyos körülmények között a kórokozók könnyebben terjednek át egyik emberről a másikra. Ide tartoznak azok a területek, ahol nagy a forgalom, gyakran ömlenek ki különféle testnedvek, vagy ahol alacsony az általános higiéniai színvonal.

Kulcsfontosságú, gyakran érintett felületek

Irodák: 

  • Telefonok 
  • Íróasztalok
  • Villanykapcsolók 
  • Kilincsek 

Mosdók: 

  • Kilincsek 
  • Villanykapcsolók 
  • Szappanadagolók (feltöltve, jó állapotban, tisztán)
  • Kád- és zuhanyfogantyúk 
  • Vécéöblítők, zuhanycsapok, csapok 
  • Vécécsészék, permetezett piszoár falak

 

gyakran erintett feluletek

 

Alapvető területek, amelyekre a járvány kitörésekor kell összpontosítani

A megfelelő kézmosási módszerek alkalmazása

Kézmosás: A hatékony kézmosás érdekében nedvesítsük be a kezünket, vigyük fel rá a szappant, oszlassuk szét alaposan, majd legalább 20 másodpercig dörzsöljük össze a kezünket. Ezután öblítsük le a szappant és szárítsuk meg a kezünket papírtörülközővel. Javasoljuk, hogy a valóban alapos kézmosás érdekében az alábbi ábra útmutatásait kövessük. 

 

helyes kezmosas

 

Kézfertőtlenítés: A kézfertőtlenítéséhez vegyünk 3ml alkoholos kézfertőtlenítőt, majd 30 másodpercig dörzsöljük kéz a kéz felületén. Ne öblítsük le és szárítsuk meg a kezünket – az alkoholos kézfertőtlenítő magától elpárolog. 

kezfertotlenites lepesei

Kemény felületek tisztítása és fertőtlenítése járvány esetén

Használjuk a megszokott eljárásokat, illetve kövessük ezeket az általános irányelveket. A kemény felületek fertőtlenítésekor használjunk jóváhagyott, megfelelően adagolt termékeket!

1. Áztassunk be egy rongydarabot a tisztító-fertőtlenítő oldatba, és távolítsuk el vele az erősebb szennyeződéseket (ha szükséges), majd tegyük a rongyot egy műanyag zacskóba ártalmatlanítás céljából.

2. A felületet a tisztító-fertőtlenítőszerbe áztatott ronggyal tisztítsuk le, majd rongyot műanyag zacskóba dobjuk ki.

3. A fertőtlenítőszert bőségesen permetezzük a felületre, és oszlassuk szét egy rongydarabbal, ezzel nedvesen tartva a felületet a teljes érintkezési idő alatt. A rongyot műanyag zacskóba dobjuk ki.

4. Hagyjuk, hogy a fertőtlenítőszer kifejtse hatását a megadott érintkezési idő alatt. Ha szükséges, öblítsük le. 

5. Az összes szennyezett anyagot és védőruházatot sárga klinikai hulladékzsákba kell helyezni, és szennyezett anyagként kell ártalmatlanítani. 

6. Szappannal alaposan mossunk kezet legalább 20 másodpercig. 

 

Fertőtlenítőszer kínálatunkat megtekintheti itt.

 

Forrás: www.diversey.com

A cikk letölthető PDF formátumban.

 

Jelentkezz be a hozzászóláshoz!

Higiéniai termékek

Higicenter

Kistályai út 185.

3300 Eger

Tel.: 06 20 99 143 99

E-mail: info@higieniacentrum.hu

Log in

create an account

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Némelyikük elengedhetetlen a webhely működéséhez, míg mások segítenek minket a webhely és a felhasználói élmény javításában (nyomkövetési sütik). Ön maga döntheti el, hogy engedélyezi-e a sütik használatát vagy sem. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem fogja tudni használni a webhely összes funkcióját.